Образователно пътешествие в Банско и Разлог за ученици от ПГ „Стефан Караджа“ – Елхово

Благодарение на финансиране по Национална програма „България – образователни маршрути“, двадесет ученици от ПГ „Стефан Караджа“- гр. Елхово и техните ръководители се насладиха на красотите на югозападна България и по- точно на гр. Банско, гр. Разлог и околностите.

Целта на програмата е създаване на условия за надграждане на знанията и уменията на учениците, както и възможности за социализация и общуване на учениците извън училищната и семейната среда с цел получаване на трайно интегрирано знание и умения, които подобряват личностното развитие.

Придобиването на знания чрез преживяване извън училището, в реална среда чрез различни образователни маршрути, които включват обекти в тематичните направления: история и археология; география и икономика; изкуства, архитектура и литература, които допринасят за личностното и гражданско развитие на учениците, както и за придобиване на трайно, интегрирано знание.

Първият ден от престоя започна със сутрешно раздвижване и спорт, след което, групата посети три обекта в гр. Банско –  Къща- музей „Никола Вапцаров“, Къща- музей „Неофит Рилски“ и църква „Света Троица“. В музей „Никола Вапцаров“ се докоснахме до съкровени реликви от живота на поета, видяхме родния му дом и люлката, в която го е приспивала майка му. В дома на Неофит Рилски отдадохме почит на първия български учител и създател на първия учебник по българска граматика. След разходката из калдъръмените улици и в прохладния двор на църквата „Света Троица“, приютила известната часовникова кула се отдадохме на заслужена почивка.

Следващата утрин отново започна със спорт, след което ни предложи ново приключение – изкачване с автобус до Байкушева мура и пешеходен  преход  от най- старото дърво в България, което е на около 1300 години до Бъндеришка поляна. На 2000 метра надморска височина усетихме свежия планински въздух, магията на Пирин планина и се насладихме на тишината и спокойствието в планината. След това се отправихме с автобус до Посетителския  информационен център на Дирекция „Национален парк „Пирин“ в гр. Банско, където видяхме и научихме с какви инструменти и как се изчисляват годините на дърветата. Информационният център дава възможност на местните хора и гостите на града да научат повече за биоразнообразието и природното богатство, опазвани на територията на Национален парк „Пирин“.

На третия ден от престоя след сутрешното раздвижване посетихме Историческия музей в гр. Разлог. Сред безценното богатство на музейния фонд се открояват колекциите от оръжие и старопечатни книги, традиционно местно облекло и произведения на разложките майстори занаятчии. Потопихме се в автентичната атмосфера и бита на местните жители от XIX век, видяхме снимков, документален материал и лични вещи на участници в националноосвободителните и обединителните борби в региона.

В свободното време и вечер имаше организирани спортни забавления и дискотека.